8. SANSEV İSTANBUL ULUSLARARASI ÇOKSESLİ KORO FESTİVALİ

4-5-6-7 Mayıs 2023

TÜRKAN SAYLAN KÜLTÜR MERKEZİ

NURSEL ÖNCÜL

Sansev Derneği Başkanı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Emekli Solist Sanatçısı

 

Pandemi arasından sonra bu yıl Sansev Uluslararası İstanbul Çoksesli Koro Festivali'mizin 8.sini gerçekleştireceğimizden dolayı mutlu, heyecanlı, umutlu ve gururluyuz.

DEVAMI

Gururluyuz; Çünkü sivil toplum örgütü olmanın inancı ile 2006 yılında kurduğumuz derneğimizde İNSAN’a ve SANAT’a dair güzellikler üretiyoruz.

Umutluyuz; Çünkü Cumhuriyet Devrimlerinin en önemlilerinden olan ”Müzik Devrimi”nde ülke olarak güzel noktalara geldiğimize inanıyoruz. Sürekli çalışarak, üreterek ve paylaşarak ilerleyeceğimizi biliyoruz.

Heyecanlıyız; Çünkü festivalimiz çok sesli müzik alanının ustaları, koro şefleri, korolar, müzik eğitimcileri, sanatçılar ve sanatseverler tarafından kucaklanıyor.

Amacımız genelde çoksesli müziğin, özelde koro müziğinin bütüm eğitim ve öğretim kurumlarında ve kuruluşlarda yaygınlaşmasını sağlamak.

Yanımızda duran, bizimle birlikte yürüyen, katkı sunan bütün kişi ve oluşumlara minnettarız.

 

SAYILARLA

FESTİVAL

7

FESTİVAL

4

ÜLKE

35

ŞEHİR

541

KORO

19825

KORİST

8. FESTİVAL ONUR BESTECİSİ: CEMAL REŞİT REY

 

Çok sesli müziğimizin öncülerinden olan Cemal Reşit Rey, Türk Beşleri olarak anılan bir grubun üyesidir. Besteciliği kadar eğitimci, piyano pedagogu, piyanist, orkestra yöneticisi ve İstanbul Şehir Orkestrasının kurucusu olarak Türk müzik tarihine geçmiştir. Babası, Servet-i Fünun dergisinde H.Nazım takma adıyla yazan, Edebiyat-i Cedide’nin tanınmış bir yazarı, Ahmet Reşit Beydir. Kudüse mutasarrıflık görevindeyken 25 Eylül 1904 tarihinde Cemal Reşit dünyaya gelmiştir. Çok küçük yaşta ağız mızıkasıyla şarkılar çalmaya başlamış, ilk piyano derslerini annesinden almış ve sekiz yaşında bir vals bestelemiştir.

İlköğrenimine İstanbul’da Galatasaray Lisesinde başlamış, ancak Kamil Paşa kabinesinde dâhiliye naziri olarak babası, Babıâli olayından sonra, 1913’deailesini toplayarak Paris’e yerleşince, orta öğrenimine Lycee Buffon’da devam etmiştir. Bu arada Paris Konservatuvarı Müdürü Gabriel Faure’nin aracılığı ile piyanist Marguerite Long’un öğrencisi olmuş, müzik eğitimini de geliştirme fırsatını bulmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla, annesi ile birlikte İsviçre’ye giderek, Cenevre’de St.Antoine Koleji’nde ve Cenevre Konservatuvarı’nda eğitimini sürdürmüştür. 1920’de Paris’e dönerek yine Marguerite Long’un piyano kurslarına katılmış, Raul Laparra’dan bestecilik (kompozisyon) dersleri almış; ayrıca Gabriel Faure ile “Müzik Estetiği” ve Henri Defosse ile Orkestra Şefliği”çalmıştır. Cemal Reşit Rey’in Türk kültürüne hizmeti 1923’de Cumhuriyet’in kurulmasıyla başlar. O zamanki adıyla Dar-ül Elhan’da (sonradan İstanbul Belediye Konservatuvarı) kompozisyon ve piyano dersleri vermek üzere yurda dönen sanatçı,1926 yılında burada bir de koro kurmuştur.

CEMAL REŞİT REY

ONUR BESTECİLERİMİZ

Prof. İlhan USMANBAŞ

1. Festival – 2013

Muammer SUN

2. Festival – 2014

Prof. Yalçın TURA

3. Festival – 2015

Prof. Cenan AKIN

4. Festival – 2016

Ahmed Adnan SAYGUN

5. Festival – 2017

Saip_Eguz

Saip EGÜZ

6. Festival – 2018

nevit-kodalli

Nevit KODALLI

7. Festival – 2019

FESTİVAL DÜZENLEME KURULU

Nursel ÖNCÜL

Opera Sanatçısı
Sansev Derneği Eşbaşkanı

Müjgan ÖZÇAY

Opera Sanatçısı
Sansev Derneği Eşbaşkanı

Cem ŞENLER

Opera Sanatçısı
Sansev Yönetim Kurulu Üyesi

Gülsen KÜREM

Akademisyen

Melek ERBAŞ ÖZEL

Kimya Mühendisi
Sansev Yönetim Kurulu Üyesi

Nejla GÜLERYÜZ

Koro Müdürü
Sansev Yönetim Kurulu Üyesi

Özgür ASLAN

BT Yöneticisi
Sansev Yönetim Kurulu Üyesi

SPONSORLAR

MALTEPE BELEDİYESİ - SALON SPONSORU

Festival sponsoru olmak için bize ulaşın…

SANSEV SANATÇILAR SANATSEVERLER KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Adres: Bağdat Cad. Güvenir Sk. Onur Tarman Apt. No: 26/1 34843 Maltepe İstanbul

Tel: +90 216 441 47 02

Email: info@sansev.org

 

www.sansev.org

www.sansevfest.com